Monday, March 15, 2010

Ku Terima Seadanya 19


Yati sedang tekun menelaah. Sesekali bunyi mesej dan panggilan masuk, langsung tidak diendahkannya. Malah, dia terus melayan buku-buku dan nota-nota yang terdapat di atas mejanya. Itulah kelebihan Yati. Dia tidak akan mempedulikan keadaan sekeliling ketika belajar kecuali keadaan tersebut benar-benar mengganggunya. Apa yang penting baginya, jam satu mesti tidur!
Yusliza turut mengulangkaji pelajaran. Beberapa catatan ringkas dilakukan agar mudah untuk difahami dan diingati. Nampaknya,malam ini dia perlu belajar di dalam bilik. Rancangannya bersama Hakim petang tadi terpaksa dibatalkan kerana Hakim dan Mei Lin mempunyai hal masing-masing. Tak apalah,esok lusa kan ada lagi...
Fifi duduk termenung di kerusinya. Sesekali dia tersenyum kecil. Apabila tersedar dari khayalan,dia kembali kepada bacaannya. Namun, baru baca tiga atau empat baris, fikirannya melayang lagi. Fifi mengeluh. Apa ni...asyik ingat dia aje! Fifi memukul pipinya dengan pen. Terus dia berpusing mengadap teman sebiliknya.
Kelihatan Yusliza masih tekun menulis sesuatu. Sementara Yati pula mengurut-urut pangkal lehernya lalu mematahkan jari-jemarinya.
“Yati...aku nak tanya sikit.“ujar Fifi takut-takut sekaligus memecahkan suasana sunyi bilik itu tadi.
“Hmm...“balas yati ringkas.
Fifi tersenyum. “Masa Azrul pikat kau dulu, apa dia buat?“
Yati termenung seketika. Senyuman kecil terukir di bibirnya. “Masa tu,aku join ekspidisi mendaki gunung. Masa nak makan, tiba-tiba ada pacat kat seluar aku. Apa lagi, menjeritlah.”
Tergelak Fifi mendengarnya. Yusliza yang sememangnya sedang memasang telinga turut geli hati. “Nampak aje brutal. Pacat naik sikit dah menjerit.“ujar Fifi.
“Mestilah. Aku tak biasa. Lainlah kau. Kau dah biasa dengan semua tu!“ balas Yati bersama sedikit rajuk. Sememangnya itu adalah pertama kali dia melihat pacat.
“So, apa yang berlaku lepas tu?“semangat Yusliza ingin tahu.
“Dia yang tenangkan aku. Then, dia juga yang buang pacat tu dari seluar aku. Sejak dari peristiwa tu, kami jadi rapat.“
“Takkan macam tu aje? Kau terima dia macam tu aje?“Fifi bertanya pelik.
“Masa dia nak ambil hati aku,macam-macam dia buat. Bagi coklatlah, ayat-ayat jiwang...ada sekali tu, dia letakkan bunga dalam buku yang dia pinjam daripada aku.“penuh bersemngat Yati bercerita.
Fifi dan Yusliza terpegun. Tidak menyangka bahawa jejaka yang berperangai gila-gila itu, romantik juga orangnya.
“Pada awalnya,aku tak layan dia. Tapi semakin lama aku semakin jatuh hati dengan sikap ambil berat dia. Dan satu peristiwa telah membuatkan aku yakin, Azrul adalah pilihan yang baik.“ Yati mula bersuara perlahan. Yusliza dan Fifi terus setia mendengar butir bicara seterusnya daripada Yati.
“Peristiwa di mana sewaktu pertama kali aku terdengar dia melaungkan azan. Dari situ aku dapat rasakan yang dia sememangnya seorang lelaki yang bertanggungjawab. Masa tu, aku ikut parents aku pergi hospital. Nak melawat isteri pekerja papa aku yang baru lepas bersalin. Kebetulan, dia pun ada...“
“Anak dia ke?“laju saja Yusliza menyampuk. Terbantut seketika cerita Yati tadi.
“Bukanlah!“marah Yati. “Itu anak saudara dia. Abang ipar dia a.k.a pekerja papa aku pergi oversea. Ada kerja. So, dia yang pegang tanggungjawab tu.“
“Ciri-ciri suami yang baik. Parents kau tahu tak tentang hubungan korang berdua?“tanya Fifi.
Yati mengangguk. “Tahu...aku kantoi dengan mereka masa raya. Dia bagi mesej, nak datang rumah. Nak jumpa mertua. Tup tup, papa aku terbaca mesej tu”
“Papa kau tak cakap apa-apa?”
Yati tersenyum lagi. “Tak, dia cuma pesan, jaga diri baik-baik. Jangan buat benda yang tak senonoh.“tutur Yati
Melopong Yusliza dan Fifi mendengarnya. “Sportingnya papa kau. Bestnya...“
“Papa aku memang sporting. Raya tu, dia datang bertiga. Dengan Abang Midi dan Abang Khairuddin. Terkulat-kulat si Azrul bila papa aku tanya mana satu menantu dia. Mamat dua ekor tu asyik mengusik depan parents aku. Malu aku.“omel Yati. Yusliza tertawa melihat mimik muka Yati.
Mendengarkan nama Hamidi, Fifi kembali dengan dunia angannya. Dia tersenyenyum sendiri.
“Ni kenapa tersengih-sengih sorang ni?“sergah Yusliza.
Fifi memandang kedua-duanya. “Korang nak dengar cerita aku tak?“
“Cerita apa?”pantas Yati dan Yusliza menyoal serentak. Masing-masing kembali mengadap nota yang berada di atas meja. Ingin menyambung menelaah.
“Abang Midi… Dia cakap, he’s love me.” tersenyum-senyum Fifi menuturkan ayat-ayat itu.
Yusliza dan Yati tersentak. “What?”
Pintu bilik mereka ditolak kasar dari luar. Wanda meluru masuk sambil teresak-esak. Beg tangannya dicampak ke atas lantai. Fifi,Yusliza dan Yati terpinga-pinga. Apahal dengan minah ni?


Pertemuan di tepi padang itu sepi. Cahaya lampu menerangi kawasan itu. Malam menjadi suram dengan esakan Wanda di bangku. Anisa yang kebetulan ada bersama mereka cuba menenangkan gadis itu. Walaupun dia orang luar, Anisa banyak mengetahui tentang kawan-kawan Zaidi melalui cerita lelaki itu.
Zaidi duduk di sebelah Anisa. Dia meraup mukanya berkali-kali. Yusliza tenang bersandar di pokok sementara Yati hanya berdiri memeluk tubuh. Hakim dan Fifi pula selesa bersila di atas rumput sambil menongkat dagu.
“Aku dah banyak kali cakap, jantan tu tak guna. Tapi kau nak juga kejar!“ Yusliza yang sedang geram memulakan bicara. Semua mata tertumpu ke arahnya.
“Betul tu. Yazid yang baik, kau persiakan. Sekarang tengok, apa dah jadi? Kau...“tidak tergamak Fifi untuk menyebutnya. Kadang-kadang, dia rasa meluat dan jijik dengan perangai Wanda.
“Benda dah lepas,janganlah diungkit. Sekarang ni, benda dah jadi. Apa yang pelu kita buat, fikir macam mana nak settlekan hal ni. Especially to her parents. How’s to explain about this?”celah Zaidi.
Wanda terharu mendengar kata-kata Zaidi itu. “Thanks Adi kerana memahami aku.”
Fifi,Yusliza dan Yati menahan rasa. “So,you means that kami ni tak memahami kaulah? Yeah…betul. Memang kami ni roommate yang teruk. Tak memahami kau sampai jadi macam ni.”sindir Yati.
“Sudahlah tu…”Zaidi cuba menenangkan keadaan.
“Kau diam,Adi! Kau cakap senanglah. Kau tak rasa apa yang kami rasa. Kau tak rasa bila bangun aje dari tidur, kami tanya dia, tapi kami yang kena marah. Kerana silap dia, kami kena tegur. Kadang-kadang, bentak kitaorang sesuka hati. Kau tak rasa semua tu! Kami ni bukan maid dia. Apa hak dia nak marah kami? Papa aku pun tak pernah bentak aku macam tu sekali!“ Yati meninggi suara. Selama ini, Yati tidak pernah meluahkan rasa hati seperti ini. Inilah...buat pertama kalinya, Yati meluahkan apa yang terbuku di hatinya selama ini.
“Okey...okey...aku tahu, aku salah. Aku banyak buat silap pada korang. Aku minta maaf banyak-banyak.“ Wanda berkata dalam sendu.
“Senangnya...“sinis Yati.
“Sudahlah Yati,Wanda. Kalau korang macam ni, macam mana masalah ni nak selesai!“ Hakim mula baran melihat kedua-dua gadis itu.
“Wanda memang bersalah dengan perbuatannya. Tapi Yati,janganlah kusutkan lagi keadaan. Macam Adi cakap tadi,benda dah jadi. Kalau korang marah dia macam mana pun, dah lepas... tak boleh patah balik.“tambah Hakim lagi. Dia terus bangun lalu turut bersandar di pokok.
“Buat masa ni, aku tak ada idea. Macam inilah Wanda. Kita fokus dulu dengan exam. And then, baru kita fikir fasal problem kau ni. usul Zaidi. Hanya Hakim dan Anisa mengangguk setuju. Yang lain hanya berdiam diri. Mengangguk tidak, menggeleng pun tidak.


Sekali lagi Badrul termenung di halaman rumahnya. Kata-kata Fikri terngiang-ngiang dibenaknya. Benar,dia perlu mengikat Yusliza dalam hidupnya dengan segera. Sebelum gadis itu terlepas ke tangan orang lain. Lebih-lebih lagi Hamidi. Ya,aku mesti beritahu mak dan abah. Tapi...macam mana?
Hajah Rozi hairan dengan sikap anak ketiganya itu. Sejak kelmarin lagi, dia sering termenung sendirian. Ada masalahkah? Lantas Hajah Rozi menghampiri Badrul sambil membawa secawan nescafe panas.
Disuakan cawan tersebut di hadapan Badrul. “Kenapa sejak kebelakangan ni, Bad asyik termenung aje? Ada masalah? Ceritalah, mana tahu mak boleh tolong.“ tegur Hajah Rozi.
Badrul hanya tersenyum. Dia berfikir sejenak. Nak beritahu sekarang ke? Tapi,boleh ke? Mak setuju ke nanti? Badrul tertunduk.
“Kenapa ni, Bad. Mak risau tengok Bad macam ni. Abah bagi banyak sangat kerja pada Bad ke? Atau…masalah dengan Yus lagi?”teka Hajah Rozi.
Automatik Badrul mendongak memandang ibunya. Mak ni…tahu-tahu aje apa yang sedang aku fikir.
Hajah Rozi tersenyum kecil. Apa lagilah anak dara tu buat pada anak bujang aku ni. Teruk betul muka dia. Berkerut-kerut. “Jadi,fasal Yus. Okey,cerita pada mak. Mana tahu, mak boleh tolong.”
Badrul menyeringai. Mak ni memahami anak-anaklah… “Emm…kalau Bad minta sesuatu, mak boleh tunaikan?”
“InsyaALLAH,bergantung pada permintaan tu. Tapi kalau Bad minta putus dengan Yus, mak akan tolak mentah-mentah.”
Laju kepala Badrul menggeleng. “Tak,bukan tu. Bad cuma…” Badrul gugup. Kembali berfikir tentang kewajaran tindakannya itu.
“Bad nak apa? Cakap cepat sebelum mak tukar fikiran.” Hajah Rozi berkira-kira untuk bangun dan berlalu dari situ. Namun, pantas Badrul menghalangnya.
“Mak,boleh tak kalau…cepatkan hari pernikahan Bad dan Yus?”pinta Badrul. Terbeliak mata Hajah Rozi mendengar permintaan yang tidak disangka-sangka itu. Segera dia menyembunyikan senyuman. “Bagi mak sebab. Kenapa?”
“Err…tak ada sebab. Tapi bolehlah mak. Sebelum apa-apa jadi…”
Tersentak Hajah Rozi mendengarnya. “What do you means by sebelum apa-apa jadi?”soalnya tegas.
Badrul tersenyum nakal. Mak aku fikir lain ni! “Ala mak,takkan mak tak faham. Bad kan lelaki, Yus pula perempuan. Jadi…”
“Bad…betul ke?” Hajah Rozi semakin serius. Badrul sudah tergelak-gelak melihat kerisauan emaknya itu.
“Mak ni…Bad gurau ajelah. Takkanlah Bad nak buat macam tu kat anak orang. Sebenarnya, Bad tak ada sebab. Cuma satu, Bad takut kalau Yus terlepas ke tangan lelaki lain.”luah Badrul.
Kini,Hajah Rozi mampu menarik nafas lega. Nampaknya, Badrul sudah mula menyayangi gadis itu. “Alhamdulillah,akhirnya terbuka juga pintu hati kamu untuk terima dia.” Hajah Rozi memanjatkan kesyukuran ke hadrat ILLAHI kerana telah memperkenankan doanya.
“Tapi Bad, mesti ada sebab. Mak nak bagi alasan apa pada parents Yus?” tanya Hajah Rozi.
“Mak kan pandai bagi alasan, cakap ajelah. Tak pun, mak cakap aje sebelum apa-apa jadi, baik cepatkan.” Badrul tertawa dengan bicaranya. Hajah Rozi menjelingnya tajam.
“Pandailah Bad. Tuduh mak pandai bagi alasan pula.”ucap Hajah Rozi separuh merajuk.
“Mak…tolonglah. Mak nak tak Yus jadi menantu mak?”soal Badrul seakan mengugut. Hajah Rozi mengangguk perlahan.
“Nantilah, mak bincang dengan abah dulu. Mana tahu, abah ada idea.”
Badrul tersenyum lega. Hajah Rozi melihat senyuman itu. Dia turut senang. “Tu kenapa pula senyum sorang-sorang? Tak nak kongsi?”
“Happy sangat. Tak sabar rasanya.”ucap Badrul riang
“Tak sabar apa?”
“Emm…tak sabar nak peluk-peluk Yus, cium dia puas-puas, lagi apa ya…”
Badrul tidak meneruskan kata-katanya apabila terasa satu cubitan kuat hinggap pada lengannya. Dia hanya menjerit kesakitan.
“Gatal!”marah Hajah Rozi.
“Anak mak…”selamba Badrul membalas lalu memeluk emaknya.


-sory coz lmbt post bab ni.sgt bz utk bberapa bln ni.n mgkn bab sterusnya pn akn mgalami nsb yg sm.. :D
anywy,thnx krn sudi bc cite merapu sy ni..hehehe.. ;)

3 comments:

epy elina said...

hohohoho...
crta ni smkin mnrik....
sy x sbr2 nak tngu n3....
tp x pe sy fhm ksbukan pnulis....

itu_aku +_^ said...

hohohooohohohho

tzaraz said...

aku stuju! aku stuju yus kawen ngan bad cepat cepat..hehe